Geplaatst op Geef een reactie

In memoriam Iwanjka Geerdink

Iwanjka, mede-oprichter van de Boekencoöperatie, is 18 september 2019 uit het aardse leven gestapt, 46 jaar oud. Het gat was te diep.

Ik heb Iwanjka ontmoet eind 2012 temidden van een aantal schrijvers, dichters, beeldende kunstenaars en anderen met een creatief vak, in een café bij de OnzeLieveVrouwetoren in Amersfoort. Onder de bezielende gidsing door Desirée van Woerden (†2017) ontstond uit deze groep het Onderstroomboven Collectief van schrijvers en beelders. We gingen meteen van start met een eigen e-Magazine (zie webwinkel) en maandelijkse bijeenkomsten op de meest onwaarschijnlijke plaatsen in Amsterdam, Ruigoord, Amersfoort, Utrecht, Woerden. Ik vond het ijzersterk hoe Iwanjka de consequenties aanvaardde van het vrije vogel zijn: geen geld, wonen in een schuur, alles op de fiets.

In het voorjaar van 2014 vonden Iwanjka en ik het tijd om een collectieve uitgeverij op te richten: de Boekencoöperatie. Iwanjka werd de eerste secretaris-penningmeester, ik werd voorzitter. De verschillende uitgeverijen van de nieuwe leden werden erin opgenomen.

Het was Iwanjka’s ideaal: cocreatie. Een ander ideaal was zijn idee voor een flowtown: een soort ecodorp voor nomaden. We hebben er de stichting OLA voor opgericht, zijn naar Spanje geweest om een stuk land te kopen, naar Lanzarote voor een Rainbow Gathering op het eilandje Graciosa. We hebben nog wel meer dingen uitgehaald.

Iwanjka was mijn inspirator. Tot ik met hem ging optrekken was ik nogal cynisch, sceptisch en nooit meer blij. Dat veranderde toen ik zijn ideeën omarmde en (dankzij de uitnodiging door Hein van Elteren) in een inspirerende groep schrijvers en kunstenaars belandde. Die ik op mijn beurt kon voorzien van een professionele uitgeverij en magazine.

De Boekencoöperatie is anderhalf jaar “uit de lucht” geweest. Afgelopen zomer ben ik begonnen de onderneming weer op te tuigen. In memoriam van Iwanjka, blijkt nu. Hij zal altijd mijn inspirator blijven. Ik mis hem enorm.

Ewout Storm van Leeuwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *